DE FIETSVAKANTIE: JE KUNT HET!
Ellenlange wachtrijen op vliegvelden. Torenhoge benzineprijzen. Onduidelijke coronamaatregelen in het buitenland. Er is geen beter moment dan nu om in Nederland op fietsvakantie te gaan. En dat is een stuk minder spannend dan het in eerste instantie lijkt. Al helemaal als je rekening houdt met onderstaande punten.
Laat je fiets even checken
Het allerbelangrijkste is natuurlijk een comfortabele fiets. Aangezien je tijdens een fietsvakantie verder fietst dan gebruikelijk (althans daar gaan we voor het gemak even vanuit) kom je niet weg met een stadfietsje of een oude barrel. De fiets moet passen bij jouw lengte en moet aangepast zijn aan de houding die jij het fijnste vindt. Als je 100 kilometer in een ongemakkelijke houding fietst, is de lol er snel af. (En is je fietsvakantie zo voorbij.) Overigens is een goed zadel van alle belangrijke zaken misschien wel het állerbelangrijkste. Dus pak je fiets en laat hem even checken op ‘fietsvakantiebestendigheid’ bij de lokale fietsenwinkel.
Goed voor de voorpret
Wellicht een open deur, maar stel je gaat in de Limburgse heuvels fietsen. Dan is het wel zo verstandig om voldoende versnellingen te hebben. Je trapt niet alleen je lichaamsgewicht de heuvels op, maar ook de nodige bepakking. Dan de route. Die is belangrijk voor de inspanning die je gaat leveren én voor de voorpret. Stippel in elk geval een route uit die bij je past. Wat heeft jouw voorkeur? Hoeveel kilometer is haalbaar voor de ‘minst gekwalificeerde’ deelnemer. Zeker als je met kinderen op fietsvakantie gaat is dat een punt om rekening mee te houden. Jouw kind zal je ook dankbaar zijn. Onderzoek ook alvast wat je onderweg allemaal wilt zien en welke soort overnachting jouw voorkeur heeft. Neem je bijvoorbeeld tentjes mee en fiets je van camping naar camping, of slaap je in B&B’s of huisjes?
Op een rijtje:
- Gebruik een comfortabele fiets
- Stippel alvast een route uit
- Neem zomin mogelijk bagage mee
Good to go
Dat brengt ons bij je bagage. Als je van camping naar camping fietst neem je meer mee dan van huisje naar huisje. Spreekt voor zich. En je ID, bankpasjes en opladers moet je natuurlijk altijd bij je hebben. Tel daar ook nog maar genoeg water bij op en een fietsreparatieset. Probeer je bagage in elk geval zo minimaal mogelijk te houden, ook als je op campings slaapt. Verdeel je bagage gelijkmatig over de voor- en achterkant van je fiets. Je wilt niet dat je fiets achteroverslaat door het gewicht. Het meest stabiel is 40% van het gewicht aan de voorkant en 60% aan de achterkant.
Blijvertje!
Fietstassen in alle soorten en maten vind je trouwens bij de lokale fietsenwinkel. Vertel in de winkel over je fietsplannen, ze helpen je graag aan de juiste fietstassen. Rest nog maar een ding; maak er een onvergetelijke fietsvakantie van! Goeie kans dat de fietsvakantie dan een blijvertje is.